Családi kassza

Családi kassza

Családi kassza-érdemes - GYOKA

Mindenki pénzügyminiszter a saját otthonában. Legyen az egyszemélyes háztartás vagy egész család otthona. Sokszor varázsolni kell, hogy kijöjjünk a pénzből, a legtöbb helyen a hónap végére teljesen elfogy, tartalék pedig alig akad. Sokan csak sóhajtanak, hogy az ő kezükből kifolyik a pénz, bezzeg nagyanyáink…! Pedig lehetünk jó pénzügyminiszterek!

Pénzügyeink alapja, hogy tisztában legyünk azzal, mire mennyit költünk. Minden hónapban marad-e tartalék, vagy éppen csak elég a jövedelmünk, netán mindig mínuszba csúszunk? Ha valóban mi akarunk a pénzről dönteni, akkor nincs mese: vezetni kell a háztartási naplót.

Bevétel-kiadás vezetése

A legjobban akkor mérhetjük fel, hogy hol folyik ki több pénz a kezünkből annál, mint szükséges lenne, ha naplót vezetünk a háztartásunk bevételeiről és kiadásairól. Ez bizony nagy macera, de érdemes erőt vennünk magunkon.

Első lépésként elegendő, ha megnézzük, hónap elején mennyi pénzünk volt, mennyi bevétel érkezett, és a hónap végén mennyi pénz maradt. Már ebből kiderül, hogy valóban annyit költünk-e, amennyit megengedhetünk magunknak. Persze tele vagyunk váratlan kiadásokkal, sőt olyan kiadás is van, ami egyik hónapról a másikra húzódik át. A legjobb tehát, ha minden nap rászánunk néhány percet a költések vezetésére, és minden hónapban eltöltünk egy órát azzal, hogy összesítjük a bevételeinket és kiadásainkat. Hamar tapasztalni fogjuk, hogy az így eltöltött idő valóban pénzzé válik.

Költségvetésünk elkészítésekor bevételeinket szembe kell állítani a kiadásainkkal. Érdemes figyelembe vennünk, hogy melyek a havi fix költségek (rezsi, biztosítások díja, a kocsi havi költsége, hiteltörlesztés, gyerekek utáni befizetések) és melyek a megélhetés kiadásai (étkezés, ruházkodás, sport, szórakozás).

Ha tényleg nagyon szeretnénk tudni, hol spórolhatunk, 1-2 hónapig tételesen is vezethetjük ezeket a számlákat. A bevétel és kiadás összevetése egyértelműen megmondja: egyensúlyban van-e a költségvetésünk. Nem szabad ugyanis tartósan többet költenünk annál, mint amennyi bevételünk van.

Persze váratlan kiadások bármikor előfordulhatnak. Ezért ezekre érdemes előre felkészülni és spórolni rá. Mindig legyen vésztartalékunk átmeneti munkanélküliség vagy betegség esetére. Biztosításokkal ugyancsak felkészülhetünk anyagilag a váratlan eseményekre (Ide kattintva tudhat meg többet a biztosításokról.) (Ide kattintva az egészséggel kapcsolatos felkészülési lehetőségekről tájékozódhat.)

Milyen típus vagyok?

Megtakarítok: fontos, hogy a pénzt gondosan fektessük be. (Ide kattintva megtekintheti a megtakarítási lehetőségeket.)

Épp kijövök: érdemes kicsit spórolni és megtakarítani. Nézze meg a spórolási tippeket

Többet költök, mint amennyi bevételem van: a vágyak sokszor nincsenek összhangban a lehetőségeinkkel. Pedig ez hosszú távon adósságspirálhoz vezet. Át kell gondolni az életvitelt.

Fülöp Henrik

Facebook