Magyar-orosz kulturális együttműködési munkatervet írtak alá Moszkvában

2015-ig szóló magyar-orosz kulturális együttműködési munkatervet írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter hétfőn Moszkvában.

Az ünnepélyes eseményt az Európa Tanács tagállamai kulturális minisztereinek moszkvai tanácskozása idején és annak helyszínén, a híres Nagyszínházban tartották.

A kulturális együttműködési munkaterv az érvényben lévő magyar-orosz kormányközi megállapodást tölti ki tartalommal, így támogatja a szakmai együttműködést a művészeti ágak között. Az eddigi együttműködési jegyzőkönyvekkel ellentétben ez a dokumentum először tartalmaz konkrét projekteket.

Balog Zoltán az aláírás után az MTI-nek a munkaterv programjaiból kiemelte, hogy jövőre magyar kulturális évadot szeretnének megvalósítani Oroszországban, majd pedig orosz kulturális évadnak helyet adni Magyarországon.
A munkaterv része magyar szerzők orosz nyelvre fordított műveinek kiadása és orosz irodalmi alkotások magyar nyelvű megjelentetése – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Nagy dolog lenne, ha sikerülne megrendezni például a 2014-2015-re tervbe vett nagyszabású Munkácsy Mihály-életműkiállítást az orosz fővárosban, együtt a moszkvai Puskin szépművészeti múzeummal, amely rendelkezik eredeti Munkácsy-festményekkel – hangoztatta Balog Zoltán. A tervek között szerepel egy Robert Capa magyar származású fotóművész születésének 100. évfordulójára rendezendő oroszországi kiállítás is.

Magyarországon több művészeti fesztiválra várják Oroszország képviselőit: például a Nemzetközi Bartók Béla Szemináriumra és Fesztiválra, a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a győri Magyar Táncfesztiválra, a kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennáléra, és Szegedre, a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójára – mondta a miniszter.

MTI, EMMI

Az együttműködési munkaterv aláírása