Nagy a baj: pécsi tinik a nemi betegségek célkeresztjében

A szifilisz stagnál, a gonorrhea kicsit „népszerűbb” lett a pécsiek körében, a HPV, azaz a humán papillomavírus pedig szintén gondot jelent a városban.

Az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztályának eddigi legfrissebb, 2014-első negyedévére vonatkozó országos jelentése – a bőr- és nemibeteg-gondozó hálózat adatai szerint – összesen 158 szifiliszes megbetegedésről adott hírt, mely nagyjából ugyanannyi, amennyi 2013-ban is volt ekkor, azaz a januártól márciusig terjedő időszakban. Mindebből összesen egyetlen szifiliszes volt baranyai, a bejelentések alapján.

A gonorrheával már más a helyzet, az adatok szerint ugyanis 2 éve 398 ilyen típusú fertőzést jelentettek, egyharmaddal többet, mint 2013 ezen időszakában. Baranyában 11 gonorrheásról tud a járványügyi osztály, ami a vidéki megyéket nézve az „élmezőnyt” jelenti. Budapest 222 gonorrheásához képest ez nem tűnik soknak, noha több, mint amennyinek lennie kellene. Aztán itt vannak a chlamydiások: országosan 310 ilyen beteget regisztráltak a legfrissebb adatok szerint, ami 17 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi szám. Baranyában 8 chlamydiás beteg volt ekkor.

Ennyit a számokról, a számok ugyanis nem feltétlenül mutatják a szexuális úton terjedő betegségek igazi baranyai helyzetét, elterjedését, okait és azok esetleges megoldásait. Dr. Kóté Ildikó, a pécsi Bőr- és Nemibeteg Gondozó főorvosa lapunknak elmondta, hogy a lejelentett számok csak a jéghegy csúcsát jelentik, a probléma ugyanis az, hogy nem tudni mennyi a lappangó betegség, hogy hányan vannak azok, akik nem tudják, hogy elkapták, vagy épp átadták a betegségeket.

Helló, kedves gonorrhea
Gonorrhea

Számos olyan eset lehet, hogy antibiotikum-kúrát ajánlanak egy-egy húgyuti vagy hüvelyi gyulladásos panaszokkal jelentkező páciensnek, ami a tüneteket ugyan csillapítja, de a fertőzésveszélyt nem szünteti meg. A beteg pedig így továbbadhatja másoknak a kórt, ez pedig egy ördögi kör lehet.

Az emberek – folytatta a főorvos – nem figyelnek oda eléggé a betegségek megelőzésére, vagy kezelésére. Ennek pedig több oka van. A nők nőgyógyászati úton próbálnak meg segítséget kérni, nem a nemibeteg-gondozót választják első körben. A férfiak meg vagy nem mennek sehova, vagy – ha nagyon muszáj – urológushoz jelentkeznek be. Sokan tehát el sem jutnak a megfelelő szakellátást biztosító intézménybe, amin Dr. Kóté Ildikó szerint az sem segít, hogy a pécsiek egyelőre nem igazán vannak tisztában azzal, hogy a gondozó elköltözött a Veress Endre utcából a Lánc utcába. Kérdésünkre a főorvos elmondta, hogy a nemi betegségek visszaszorításában a „relatíve jól működő” pécsi ellátás sem tud eleget tenni, mivel a probléma több tényezőből áll össze.

Először is egyre többen egyre fiatalabban kezdenek el nemi életet élni. Ezek a fiatalok pedig nincsenek tisztában a védekezés mikéntjével, és sajnos nem is törődnek ilyesmivel. Ráadásul ennek a kellő tudásnak a hiánya az oktatás, vagy a családi nevelés homályos foltjainak is köszönhető, amin a nemi beteg ellátás már nem tud segíteni. „Mivel fog törődni egy 14 éves?” – tette fel a költői kérdést a főorvos. Az óvszerrel biztos, hogy nem. A főorvos ezután még hozzátette, hogy Európában az élbolyba tartozunk a túl korán megkezdett szexuális élet terén.

Ehhez kapcsolódik, hogy Pécsett a szifiliszes betegek átlagéletkora egyébként 34-ről 27-re csökkent, a chlamydiásoké 17-re, a gonorrheásoké pedig az előző kettő közé lőhető be, mondta a főorvos.

A másik fontos tényező a betegségek terjedésében és főleg lappangásukban az, hogy a nők és a férfiak is egyre több szexuális partnerrel élnek nemi életet, aminek az eredménye az, hogy az együttlétek után betegségével bejelentkező páciens – és így orvosa sem – tudja, hogy kitől és mikor kapta el a kórságot. A fertőző egyén pedig tovább járja a várost.

Talán az egyik legnagyobb baj azonban a HPV-vel van, azaz a humán papillomavírussal. Míg ugyanis a fenti nemi betegségeket – a HIV-vel és az AIDS-cel egyetemben – be kell jelenteni a járványügyi osztályon, addig a HPV-t nem. A leggyakoribb nemi betegségek közé sorolt HPV ugyan kezelhető, akárcsak a többi gyakori nemi kór, ha viszont nem figyelnek oda, ha nem derül fény rá, ha nem veszik elég komolyan, olyan végzetes szövődményei lehetnek, mint például a méhnyakrák és a szájüregi rák. Európában pedig a magyarok jelenleg elsők a szájrákosok számát tekintve, többek között pont a HPV-s betegek miatt.

A HPV egyébként a pécsi prostituáltak körében is nagyon elterjedt betegségnek számít. A nemi beteg ellátó által nemrég készített egy éves felmérés során kiderült, hogy az utcákat járó 30-40 örömlány 70-80 százaléka elkapta, vagy akár sorozatosan elkapja a betegséget. Egy prostituált esetében pedig elég nehéz megállapítani, hogy ki is fertőzte meg.

Nagy a baj: pécsi tinik a nemi betegségek célkeresztjébenpecsma.hu.