Teszt: egy falat Balkán a Negyedben

A Zsolnay Negyedben, a már korábban is tejivóként funkcionáló apró helyiség, egy baráti tulajdonos váltás után újra belopja magát a szívünkbe. Helyi alapanyagokat, balkáni ízeket és baráti árakat biztosan kap az ide betérő. Mi is kipróbált a Kisbalkánt!

Kitti: szendvics és gyümölcskosár

“A kis üzlethelyiség – elődjéhez hasonlóan – igen barátságos, nagyon otthonos, és legfőképpen ötletes. Elsősorban a “csillárok” tetszettek, illetve a különböző városok nevezetes épületeiből álló egybefüggő rajz a falon. Egy szó mint száz, kinézetre, komfortra nagyon rendben van a hely.

A gusztusos finomságok ellenére nem az apró péksüteményekből választottam, hanem egy szendvicset ettem. A pékségekben kaphatóknál az a bajom, hogy mutatósra csinálják őket, azaz a zsemle elejét megtömik minden finomsággal, de a másik felébe már nem jut feltét. Itt ez nem volt tapasztalható, mintha csak otthon készült szendvics lett volna, nem spóroltak ki semmit. A házias ízek mellett igen laktató is volt, de azért egy ínycsiklandó gyümölcsös kosárka is belém fért még. A pités alaphoz tökéletes párosítás volt a túrós, gyümölcsös töltelék.

Ár/érték arányban abszolút elfogadható a Kisbalkán, kár, hogy nincs közelebb az irodánkhoz, akkor biztos sűrűbben járnék ide. A Zsolnay-negyedben dolgozók és az arra járók már felfedezték maguknak a helyet, hiszen ottjártunkkor is folyamatosan jöttek-mentek a vendégek. Ha lesz arrafelé dolgom, mindenképpen betérek majd!”

balkán pékség, hl03


Gábor: pide és ristretto macchiato

“A kávé nagyon finom volt, a tejhab túl légies, lehetne sűrűbb, krémesebb. A Pide isteni volt, érezni hogy van benne anyag, jó hogy nem használnak felfújós adalékanyagokat.

Kedves a kiszolgálás, nagy a választék. A hely jó ízléssel van berendezve, a régi jugoszláv időkből is találni pár ereklyét.

Biztos, hogy még visszajövök!”

kisbalkán 6


Sára: szendvics, sós pite és café latte

“A már korábban, általunk is letesztelt Pécsi Briós méltó utódokra talált. A berendezés maradt a régi, már akkor is rendkívül otthonos volt ez a csöppnyi helyiség, vidéki stílusa nagyon barátságos. Az általam választott szalámis szendvics kifogástalan. A sós pitémről több szót ejtenék, sütőtökös, gorgonzolás kis táska, sosem ettem még ilyen különleges pitét. Csodálkozva nyammogtam a balkáni falatokat.

Imádom, hogy fontos a tulajoknak az, hogy helyi termelőktől szerezzék be az alapanyagokat, és helyben készítsék a finomságokat. Ezen kívül a hasimádók ünnepnapjaira is figyelnek, épp a Nutella Világnapján érkeztünk, volt is dilemma, hogy mit együnk.

Külön tetszik, hogy a kávéra is nagyon odafigyeltek. Egy pékségek öngyilkossága szerintem a kevésbé minőségi kávé, de itt ezzel nincs gond. Akkora lattét kaptam, alig fért belém. Ár/érték arányban szintén elfogadható, az egyetlen gondom vele, hogy messze van a várostól, remélem ritkábban jutok a Negyedbe egy-egy falatért majd. ”

balkán pékség, hl05


Andi: szendvics és brownie

“A hely nagyon hangulatos, a csapat remek ízléssel rendezte be az apró üzletet. Régi tárgyak, rengeteg új ötlet. Kedves, udvarias kiszolgálás. Ellenőrzött, minőségi alapanyagokból készített, adalékanyagmentes, házi termékek, normál áron. Ez itt megtalálható.

Én egy szalámis szendvicset választottam, de szimpatikus, hogy gondoltak a vegetáriánusokra is, és lehet kapni húsmentes szendvicset is. A házias ízű magos zsemle bőven meg volt rakva szalámival, sajttal és zöldséggel. Ezért egy is elég volt ahhoz, hogy jól lakjak.

A brownie isteni volt! Nem túl édes, omlós, nem ragad a tésztája. Szerintem dió is volt benne, ami különlegessé tette az ízét. Nagyon tetszett, hogy mivel teát, kávét nem kértem hozzá automatikusan felszolgáltak egy nagy pohár vizet. Ezt sajnos egyre kevesebb helyen tapasztalom. Összességében, csillagos ötös!

balkán pékség, hl01

Teszt: egy falat Balkán a Negyedbenpecsma.hu.