Több ezer adag étel megy a szemétbe a szülők miatt

Másfél ezer adag étel megy havonta a szemétbe az ingyenes ovis étkezés miatt, miután a szülők hiányzás esetén nem mondják le az étkezést. Jótékonykodni nem lehet, ezért az ételek többsége megy a kukába. Az önkormányzat csak januárban több mint 750 ezer forintot fizetett ki feleslegesen a Hungast-csoportnak.


Eszméletlen pazarlás lett az eredménye az ingyenes ovis étkezésnek. A pécsi önkormányzat statisztikájából ugyanis kiderül, hogy havi csaknem egymillió forintnyi ételt – tízórai, ebéd, uzsonna – kell megsemmisíteni. A pécsi közétkeztetést végző Hungast egyet tehet: repetáztat. Ám még így is rengeteg marad.

– A megmaradt ételeket igény esetén igyekszünk kiadni a gyerekeknek. Ezen túlmenően az egyéb, így például a karitatív célú felhasználást az élelmiszer-biztonsági előírások nem teszik lehetővé, így a megmaradt ételt az előírásoknak megfelelően megsemmisítik – nyilatkozta lapunknak Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója.

Elég lenne csak lemondani

A legjobban pazarló szülők a Városközponti Óvoda 11 tagintézményének valamelyikébe járatják gyereküket, itt januárban 766 adag (326 ezer forint értékű) ételt pazaroltak el, vagyis a tagintézményre levetítve a kidobott ételek többsége itt keletkezik. A legkevesebb felesleg, 176 adag pedig a kertvárosi óvoda kilenc tagintézményében keletkezik.

Az ovis étkeztetésben csak 750 ezer forint a pazarlás, pedig a szülőknek csak szólniuk kellene, hogy nem megy a gyerek oviba, mert aznap megbetegedett.

– Az óvodák jelzése alapján az ingyenesen étkező gyermekek szülei hiányzás esetén gyakran nem jelentik be és nem mondják le az ebédet, holott ez a kérés feléjük. A le nem mondott étkezés jelentős költséggel jár,  és erről a szülőket is tájékoztatják – nyilatkozta Petren Ferencné, a polgármesteri hivatal Kulturális, Köznevelési és Sportosztályának vezetője.

Az ékezés szeptember óta a többség számára valóban ingyen van, de az önkormányzatnak minden megrendelt ételt ki kell fizetnie, ezért ha a szülők odafigyelnének, akkor a megtakarított pénzt más hasznos dologra lehetne költeni.

Több ezer adag étel megy a szemétbe a szülők miattpecsma.hu.