Több milliárd jut a pécsi óvodák és bölcsődék fejlesztésére

Pécs önkormányzata 2 milliárd forintot fog a közeljövőben fordítani a város óvodáinak és bölcsődéinek felújítására és korszerűsítésére – jelentette be Őri László alpolgármester szombaton a Házasság Világnapja alkalmából szervezett rendezvényen.

A Nagycsaládosok Országos Szövetsége és a Pécsi Püspökség az idén is együtt köszöntötték a Házasság Világnapját. Pécs önkormányzatát Őri László alpolgármester képviselte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar családok anyagi- és erkölcsi megerősítése, a születendő gyermekek számának növekedése nemzeti ügy. Ehhez kapcsolódik, hogy idén január elsejétől ötezer forinttal emelték a két gyereket nevelők havi adókedvezményét, amely éves szinten akár 60 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Az elmúlt években 15 ezer pécsi embernek nőtt az anyagi mozgástere a családi adókedvezménynek köszönhetően, több ezer szülő pedig, akiknek három vagy több gyereke van, szinte egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót, így havonta 100 ezer forintot tud megtakarítani – mondta Őri.

A házasság értékét meg kell őrizni
A házasság értékét meg kell őrizni

Ezekkel a kedvezményekkel pedig – buzdított a városvezető – minden házasnak és gyermekvállalás előtt álló pécsinek élnie kell, hiszen így tudják igazán megerősíteni azt a családi értékrendet, melyet fontosnak tartanak.

2 milliárd jut óvodákra és bölcsikre
2 milliárd jut óvodákra és bölcsikre

A gyermekvállaláshoz tehát a feltételek adottak a kormány intézkedéseinek köszönhetően – mondta – a város pedig úgy szeretne hozzájárulni a családok boldogulásához, hogy a közeljövőben 2 milliárd forintot fognak szánni a városi óvodák és bölcsődék fejlesztésére és korszerűsítésükre.

Magyarország jó úton halad
Magyarország jó úton halad

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta, hogy míg Európa „dekadens, beteg és fogyatkozik”, addig Magyarországon a családalapítás és a házasság intézményét tekintve „óvatos bizakodással” tekinthetünk a jelenlegi folyamatokra. A családi közösségek itthon ugyanis erősek, Európában viszont egyre kevésbé. Kiemelte, hogy az egyházhoz kapcsolódó civil szervezetek – mint például a NOE – őrzik a „társas lét hagyományát”, melyet a kormány a fent említett házasságot, családalapítást és az otthonteremtés támogató intézkedésekkel erősít meg. Ilyen kedvezményekre pedig az elmúlt 20 év alatt nem volt példa – mondta.

Jobb lesz nekik az új ovikban
Jobb lesz nekik az új ovikban

Székely Hajnalka, a NOE elnöke beszédében kiemelte, hogy a gyermekvállalás előtt álló fiatal házaspároknak nem kell megijedniük a nagycsalád lehetőségétől, hiszen ma sokkal kedvezőbb és biztonságosabb számukra az állam által biztosított anyagi háttér, mint jó pár éve, és hogy 3 gyerekkel is lehet teljes életet élni.

Az eseményen rövid köszöntőt mondott Udvardy György megyéspüspök is, aki hangsúlyozta, hogy a belülről jelenleg egyre inkább megerősödő családok számára a legfőbb feladat az, hogy örömüket megosszák másokkal, hogy azt kifelé is hirdessék mindenki számára.

Több milliárd jut a pécsi óvodák és bölcsődék fejlesztésérepecsma.hu.