Kétoldalú kulturális megállapodást írt alá Balog Zoltán Pekingben

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ázsiai útjának keddi állomásán részt vett a Kína – Közép-Kelet-Európai Országok Kulturális Fórumán. A találkozót első alkalommal rendezték meg a kínai fővárosban azzal a céllal, hogy erősítse a részt vevő országok közötti kulturális kapcsolatokat. A rendezvényt követően Balog Zoltán kínai kollégájával kétoldalú kulturális együttműködési megállapodást írt alá.

A házigazda Kína mellett magyar, albán, bolgár, horvát és lengyel részvétellel lezajlott Kína – Közép-Kelet-Európai Országok Kulturális Fórumot követően Balog Zoltán, valamint Caj Vu kínai kulturális miniszter aláírták azt a munkatervet is tartalmazó megállapodást, amely a következő három évre szólóan segíti a két ország közötti kulturális kapcsolatokat.

A kétoldalú megállapodás, amely épít az elmúlt években lezajlott közös rendezvények és kiállítások során kialakult jó kapcsolatokra, kiváló alapot ad a két ország közötti kulturális együttműködés fejlesztésére. Az aláírók szándéka szerint a dokumentumban foglaltak tovább ösztönzik a kulturális intézményeket és művészeket arra, hogy megismerjék a másik fél kultúráját, illetve sajátjukat hatékonyan képviseljék a partner országban a legkülönbözőbb területeken, legyen az színház, képző-és iparművészet, irodalom és könyvszakma, zene, film- és videó művészet, fotóművészet, design, animáció, táncművészet vagy cirkuszművészet. Ennek a célnak a teljesüléséhez a munkaterv alapján mind Kína, mind Magyarország egymás partnerei kívánnak lenni.

A megállapodás külön kitér arra, hogy egymás kultúrájának behatóbb megismerése érdekében a felek ösztönözni fogják irodalmi alkotásaik lefordítását egymás nyelvére, és az országaikban rendezett nemzetközi könyvvásárokon való kölcsönös részvételre is kiemelt hangsúlyt fektetnek majd. Szintén kiemelt területként szerepel a dokumentumban a közgyűjteményi intézmények közötti szakmai együttműködés, amely közös kiállítások, bemutatók és tárlatok kölcsönösségi alapon való szervezését is magában foglalja. Ilyen események lesznek a Sanghajban idén megrendezendő Munkácsy-kiállítás, valamint a Művészetek Palotájában már sikerrel debütált Attila című Verdi-opera bemutatója.

Fotó: pekingi magyar nagykövetség