Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

jarvanyugyi-helyzet-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

Tízből kilenc ember gyakrabban mos kezet a járványügyi helyzet hatására, a ruhákat azonban csak a megkérdezettek egyharmada mossa és fertőtleníti az eddigieknél körültekintőbben. Bár az egészségügyi szakembereknek hisznek leginkább higiéniás kérdésben a magyarok, sokan hallgatnak a család és a barátok tanácsaira is, illetve szívesen tájékozódnak az internetről is a témában.

Annak ellenére, hogy általánosságban a kórokozókkal kapcsolatban nem elég tudatosak a magyarok, a járványügyi helyzet hatására azért sok mindenen változtattak a személyes higiénia és környezetük tisztán tartása tekintetében. Tízből kilenc megkérdezett azt mondta, hogy gyakrabban mos kezet, és ugyanennyien használnak gyakrabban kézfertőtlenítőt is. A válaszadók kétharmada nemcsak gyakrabban, de hosszabb ideig is mos kezet a járványügyi helyzet hatására, míg 70 százalékuk az otthoni felületeket is az eddiginél több alkalommal fertőtleníti.

Tízből hat magyar a munkahelyi környezetében is gyakrabban alkalmaz fertőtlenítést, és a válaszadók mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy a korábbiaknál több alkalommal takarít az otthonában. Szomorú azonban, hogy a ruházat mosási és fertőtlenítési gyakorlata kevéssé változott meg a magyaroknál. Míg a megkérdezett országokban átlagosan legalább a válaszadók fele mossa és fertőtleníti ruháit az eddiginél több alkalommal, addig a magyaroknak alig több mint egyharmada figyel erre jobban oda az utóbbi időszakban. Pedig a ruháink fertőtlenítése egyszerű, persze fontos tudni, hogy nem elég hozzá az általános mosószer, érdemes fertőtlenítőadalékot használni. Így viszont elpusztíthatjuk a baktériumok, gombák és vírusok 99%-át, köztük az influenzavírust is.

A lényeg persze az, hogy bármilyen tanácsot is fogadunk meg, fontos, hogy a rendszeres és alapos fertőtlenítés a jelenlegi helyzetben és azon kívül is része legyen a napi rutinunknak, hiszen így biztosíthatjuk azt, hogy a ránk leselkedő vírusok, gombák és baktériumok elkerüljék családunk szervezetét.

Fülöp Henrik

Facebook