Kombinálható a CSED és a 25 év alattiak SZJA-mentessége

Kombinálható a CSED és a 25 év alattiak SZJA-mentessége

csecsemo-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

Kombinálható a július 1-jétől magasabb összegű Csecsemőgondozási díj és a jövő év január 1-jétől induló, 25 év alattiaknak járó személyi jövedelemadó-mentesség.

Jövő év január 1-jétől indul a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, idén július 1-jétől pedig a Csecsemőgondozási díj emelkedik. A két támogatási forma pedig kombinálható is egymással.

– Ha ugyanis egy pár gyermeket vállal, és a kismama 25 év alatti, akkor az édesanya a gyermekvállalást követő fél évben a bruttó keresetét fogja megkapni támogatásként. Tehát a bruttó és a nettó fizetés ugyanannyi lesz.

A 350 ezer forintos bruttó átlagkeresetet alapul véve jelenleg a nettó kereset 230 ezer forint körül van, egy gyermek vállalásakor pedig körülbelül 209 ezer forintos nettó jövedelmet kap a Csecsemőgondozási díjjal.

– A Csecsemőgondozási díj emelése után viszont, ha ehhez hozzájön a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége is, akkor az első félévben 350 ezer forintot fog kapni Csecsemőgondozási díj jogcímén az anya. Vagyis ugyanannyi lesz a nettó jövedelme, mint amennyi a bruttó.

Fülöp Henrik

Facebook